Join our mailing list

Work Studio Insight ContactResidential & Mixed usePrivate housesCivic & CommunityArchive

Archive

Project
Client
Sector
Year
The Reach
Peabody
  • Residential & Mixed Use
2019

The development will transform a vacant self-contained site and invigorate an emerging local centre. The distinctive curved elevation responds to the existing context and helps define a new civic space.

It provides 66 high quality homes arranged around a new communal garden and includes flexible community and commercial space at ground floor. It is part of a GLA funded initiative between Peabody, Bexley and Greenwich councils to deliver more homes within Abbey Wood, Plumstead and Thamesmead. The Reach sets an early benchmark for the development of this Housing Zone.

View project

Monier Road
Peabody, Hill Partnerships
  • Residential & Mixed Use
2018

Working alongside Haworth Tompkins on the adjacent Neptune Wharf site, and Lyndon Goode, the schemes are part of the regeneration of Fish Island, adjacent to the Queen Elizabeth Olympic Park in East London.

View project

Meyappa Chettiar Road
Private
  • Residential & Mixed Use
2018

Meyappa Chettiar Road is a 13-storey, 85-unit residential project with underground parking and an outdoor swimming pool in Singapore. We have been commissioned by the client to design the external envelope and facade, the communal areas and the entrance experience.

We are currently working as part of a highly collaborative international consultant team that includes executive architects and landscape designers in Singapore, with artists, makers and interior designers based in Italy.

Mayfield Music School
Mayfield School
  • Civic & Community
2017

The project looks at improving and existing Music School teaching and performing facilities for Mayfield School in East Sussex. The site falls within the Mayfield Conservation Area and benefits from open views towards the High Weald Area of Outstanding Natural Beauty.

Bronze Mews House
Private Client
  • Private Houses
2017

The house has been designed in close consultation with the Royal Borough of Kensington and Chelsea to maximise space on the constrained 98 sqm plot, whilst reducing impact on the neighbouring properties and enhancing the character of the mews.

The new house is characterised by bronze paneling, frameless glazing and fastidious detailing which results in jewel-like bookend to the terrace.

Planning permission was granted November 2017.

View project

Custom Build Housing
Naked House
  • Residential & Mixed Use
2015

With Naked House, a new generation not-for-profit housing provider and LB Enfield we have developed designs for a Local Authority package for custom build affordable housing.

Naked House acts as developer, taking on the developer risk and managing the process throughout, allowing the scheme to jump many of the barriers to such schemes and provide a scalable model. The council propose to realise long-term value through a ground rent linked to the value of the land (and so any uplift in value is shared), the guaranteed provision of permanently affordable intermediate housing (a resale covenant locks in affordability for perpetuity), additional council tax receipts, etc.

The design will develop low cost shell units for eligible members who access mainstream mortgages whilst homes are cheaper allowing people to complete them over time as their budget allows. The scheme aims to unlock the potential of small infill sites across London, to provide as many as 110,000 fully-affordable customisable homes by 2025.

Mint Street
Peabody
  • Residential & Mixed Use
2014

Commissioned by Peabody, one of London's leading social housing providers, this block is a mixture of affordable rent, shared-ownership and private sale apartments. The project also creates a new pedestrian street, allowing passage between local rail and underground stations.

The building is designed to meet the Mayor's Interim London Housing Design Guide and the Code for Sustainable Homes Level 4.

Pitman Tozer worked with Galliford Try Partnerships to complete the building by March 2014.

View project

Cornish Custom Build Housing
Unboxed Hoouse
  • Residential & Mixed Use
2014

With Custom Housing Developer Inhabit and Contractor Sylva Group, we have developed designs for 2, 3 and 4 bed houses which can be easily customised to suit the needs of the purchaser.

Each design has a series of elements that can be selected or not to supplement a base design and to suit their needs and budget, from additional hobby room and terrace on the roof, to canopies and level of thermal performance. A website guides the purchaser through the customisation process and facilitates the selection of materials and products to give a final design prior to production. The approach is to deliver a high quality product, much of which is prefabricated off site, yet tailored to individual needs.

View project

Mayfield School Masterplan
Mayfield School
  • Civic & Community
2014

A masterplan to assess how St Leonards-Mayfield School could grow to meet its future needs. In parallel with providing new buildings, the scheme considers how they can be positioned, to create new spaces and courtyards within the School.

Mayfield School is Grade I listed and the whole of the grounds fall within an Area of Outstanding Beauty.

Peabody Major Projects Panel
Peabody
  • Residential & Mixed Use
2014

Peabody, one of London's leading social housing providers selected 9 architectural practices to join a Large Projects Panel to design housing schemes of 21 homes or more, to help meet their development target of 1,000 new homes each year for the next four years.

Sixth Form Centre, Mayfield School
Mayfield School
  • Civic & Community
2013

The scheme rationalises the existing circulation with a new free-standing staircase and reveals previously hidden stained glass windows.

View project

Peabody Small Projects
Peabody
  • Residential & Mixed Use
2013

Peabody, one of London's leading social housing providers selected 6 architectural practise to join a Small Projects Panel to design housing schemes of 20 homes or fewer, which may be on its existing estates or new sites.

Barlby Road
Private client
  • Private Houses
2012

The boundary wall splays away from the building creating an unusual site which the glazed rear extension and terrace capitalise onto, enjoy extensive views on to the south-facing garden.

Passive solar gain is achieved by the overhanging roof which also ensures the kitchen/dining/living-room enjoys low-level winter sun without overheating in the summer months. While its sedum covering improves the building's environmental credentials and the view from the upstairs bedrooms.

View project

Lateral House
Private client
  • Private Houses
2012

Crafted to meet the needs of a repeat client, this redevelopment maximises the site's potential. The choice of materials for the rear extension and annex complement the existing house so creating a sympathetic and stylish whole.

View project

Great Fen Visitor Centre
Competition
  • Civic & Community
2012

An RIBA competition entry for a new visitor centre from which to explore the Fen landscape of East Anglia.

Our scheme dug into the landscape creating 'land bridges' to give visitors different perspectives on flora and fauna during their walks.

The excavated earth was used to create a protective shelter of rammed earth walls, with a lightweight reflective roof canopy visually borrowing the landscape into the building.

Design developed in collaboration with artist Sophie Smallhorn

Upside-down House
Private client
  • Private Houses
2008

The traditional terraced house is inverted to create daylight-flooded living space on the upper floors, with bedrooms below.

An open staircase connects the kitchen/dining-room with the upstairs living-room which in turn opens onto a rear roof terrace, providing three generous interconnected living spaces. The glazing between levels allows views from front to back further accentuating the lofty feeling of the house.

View project

Gap House
Private client
  • Private Houses
2007

With an entrance just 8ft wide, this house is ingeniously slotted into an unpromising plot to create a comfortable and airy four-storey family home that makes a virtue of its constrained site.

Exploiting the latest cost-effective technology to minimise its carbon footprint without impacting on its sleek style, the Gap House is both eco-friendly and economical to run.

View project

Bathing Beauties
Competition
  • Civic & Community
2006

A competition to design a restaurant and life-boat house on the Lincolnshire coast to be open during the summer and shut securely during the closed winter season.

The design proposed an economic and simple frame structure that could be easily extended. Multi-coloured marine decking was used as an external rain-screen cladding.

Tensta, Stockholm
Private
  • Civic & Community
2004

An urban design scheme for an indoor sports facility, doctors surgery, art gallery and underground train station, in a suburb of Stockholm, Sweden.

The tower and distinctive appearance attempt to give an identity and sense of place to an otherwise anonymous local town centre.

In collaboration with Jake Ford of Niva landscape architects